Deze crackers van de AH bevatten geen gist en suiker! Ook Wasa Lichtgewicht crackers bevatten het niet. |
Nou, zuurdesem crackers dus! We hadden verschillende varianten dus ik begin met het basisrecept.
Basisrecept
Ingrediënten (voor ongeveer 20 crackers, maar ligt eraan hoe groot je ze maakt)
- 175 g zuurdesem starter van volkoren tarwemeel (100% hydratatie)
- 100 g volkoren tarwemeel
- Wat extra meel om te bestuiven
- 2 el pesto (bijvoorbeeld pesto van dit recept, let op dat in pesto uit de supermarkt vaak cashewnoten of suiker zitten, dus die kun je niet altijd gebruiken)
- 1 el (olijf)olie
- Snuf zout
- Deegroller
- Oven
Hoe?
Meng alle ingrediënten door elkaar, dit kan met een lepel, een vork, een spatel, deeghaken of wat je wilt. Als alles ongeveer gemend is dan kneed je het deeg een paar minuutjes goed door met je handen. Als je het idee hebt dat het deeg iets te nat is kun je wat extra meel toevoegen, als het te droog is kun je eventueel een klein scheutje lauw water toevoegen tijdens het kneden. Strooi wat bloem in een kom en leg daar je deegbal in.
Laat nu het deeg 2 tot 4 uur rusten op een warme plek met een doek of wat folie over de kom.
Heb even geduld, nu komt het leuke deel!
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (hete lucht). Bestrooi je werkplank met bloem en kneed je deegbal voorzichtig door. Je kunt hem ook in tweeën delen om het uitrollen wat makkelijker te maken. Maar een mooie bal van (de helft van) je deeg en leg het op je werkblad. Bestrooi met wat bloem en bebloem ook je deegroller. Rol het deeg nu uit tot een grote liefst rechthoekige plak. Het is handig om de plak tijdens het rollen af en toe voorzichtig om te draaien, zodat je beide kanten een beetje extra kan bebloemen, zo plakt het deeg niet aan je werkblad vast. Rol het deeg uit tot het ongeveer 2-3 mm dik (of eigenlijk dun) is. Breng je deeg over op een stuk bakpapier. Snijd met een pizzasnijder of een gewoon mes de crackers in de gewenste grootte. Het deeg kan gewoon tegen elkaar aan blijven liggen als het maar wel goed is losgesneden. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak de crackers in ongeveer 10 minuten mooi bruin in de voorverwarmde oven.
De helft van het gerezen deeg |
Variatie 1
Extra ingrediënten
- Zonnebloempitjes
- Rozemarijn
- Sesamzaadjes, wit en zwart (of maanzaad)
- Grof gemalen zout
- Water
Hoe?
Als je de deegplak op het bakpapier hebt gelegd dan besprenkel je deze met water. Het is handig om dit met een plantenspuit te doen, als je die niet hebt, dan kan het ook met een kwastje of je handen, maar zorg dat je niet te veel water op de deegplak doet. Strooi nu de zonnebloempitjes, sesamzaadjes, rozemarijn en zout over de deegplak. Rol met je deegroller voorzichtig nog een keer extra over de deegplak, zodat je alles wat steviger in het deeg drukt, anders blijft het niet goed plakken. Vervolg nu het basisrecept (in stukken snijden, inprikken, bakken in de oven).
Crackers voor het bakken (uit elkaar gelegd, maar dat hoeft dus niet) |
- Geraspte geitenkaas
- Sesamzaadjes, wit en zwart (of maanzaad)
- Water
Hoe?
Als je de deegplak op het bakpapier hebt gelegd dan besprenkel je deze met water. Het is handig om dit met een plantenspuit te doen, als je die niet hebt, dan kan het ook met een kwastje of je handen, maar zorg dat je niet te veel water op de deegplak doet. Strooi nu de geitenkaas en sesamzaadjes over de deegplak. Leg een stuk bakpapier over de deegplak en rol met je deegroller voorzichtig nog een keer extra over de deegplak, zodat je alles wat steviger in het deeg drukt, anders blijft het niet goed plakken. Vervolg nu het basisrecept (in stukken snijden, inprikken, bakken in de oven).
De geitenkaas variant tijdens het bakken in de oven |
- Italiaanse of provencaalse kruiden
- Ras el Hannout (dat is een mix van bepaalde kruiden, je kunt dit ook weglaten)
- Grof gemalen zout
Hoe?
Als je de deegplak op het bakpapier hebt gelegd dan besprenkel je deze met water. Het is handig om dit met een plantenspuit te doen, als je die niet hebt, dan kan het ook met een kwastje of je handen, maar zorg dat je niet te veel water op de deegplak doet. Strooi nu de kruiden en zout over de deegplak. Leg een stuk bakpapier over de deegplak en rol met je deegroller voorzichtig nog een keer extra over de deegplak, zodat je alles wat steviger in het deeg drukt, anders blijft het niet goed plakken. Vervolg nu het basisrecept (in stukken snijden, inprikken, bakken in de oven).
Crackers met kruiden, voor het bakken |
De drie variaties zijn al tips natuurlijk, maar je kunt ook je eigen variaties bedenken of deze variaties combineren. Heb je iets leuks bedacht? Laat het weten in de reacties! :-)
In het recept wordt tarwemeel gebruikt, maar je kunt ook speltmeel gebruiken, smaakt ook! Je zuurdesem hoeft dan niet per se op basis van speltmeel te zijn, maar dat kan natuurlijk wel.
Blijven in een goed afgesloten bak heerlijk knapperig. Ook na dagen.
BeantwoordenVerwijderenGemaakt, echt heerlijk, met klein beetje geraspte kaas, pompoenpitten, zonnebloempitten, havermout.
BeantwoordenVerwijderenIk heb gisteren de high fiber crackers van de Hema gekocht. Er staat geen gist tussen de ingrediënten, dus ik ga er maar van uit dat dat er dan ook niet in zit.
BeantwoordenVerwijderenVerder ga ik zeker jouw geitenkaascrackers eens bakken. Zien er heerlijk uit! Ik hou van zwarte komijn/nigellazaad. Dus dat strooi ik er dan overheen.
Ben benieuwd!