Over ons

2 januari 2015

Wij zijn Dian en Janne, moeder en dochter. Het blijkt dat de appel niet ver van de boom valt, allebei zijn we volgens een elektro-accupuncturiste gediagnosticeerd met Candida.

Ja oké, Candida. En dan krijg je twee A4-tjes met wat tekst en uitleg en één A4-tje met je dieet voorschriften. Gelukkig zijn we allebei creatief in de keuken, dus we kunnen wel wat met dat dieet. Maar toch... Na een paar dagen begin je soms al te denken, ja maar... Het scheelt dat we allebei tegelijk met dit bijltje moeten hakken, het is altijd fijn om een lotgenoot te hebben.
Inmiddels zijn we vanaf 2 januari 2015 bezig met het dieet en dat is dus even wennen. Eigenlijk is het heel goed te doen, de lunch wordt er alleen maar lekkerder op en het avond eten eigenlijk ook. Het kost echter allemaal wel wat meer moeite, gelukkig hebben wij daar dan weer niet zo heel veel moeite mee.

We gaan jullie niet vermoeien met onze klachten, alleen maar met onze recepten. Dat is namelijk het enige dat er leuk aan is: nieuwe dingen verzinnen. Gisteren was ik bij mij zus, die al bijna een jaar last heeft van Candida. Ze was blij dat we met deze blog gaan starten zodat zij ook wat inspiratie kan opdoen voor gerechten bij haar thuis.

Ideeën zijn er genoeg, alleen, meer ideeën vinden is altijd goed en het is leuk om deze ideeën met anderen te delen. Zo kun je van elkaar leren! De ene site is de andere niet. Ga maar even googelen op Candida dieet en je weet eigenlijk niet meer wat je moet. Geen geraffineerde suikers, oké, dat zegt iedereen, check. Maaaar... De één zegt maximaal 100 gram brood/rijst/pasta/etc. (mits volkoren), de ander zegt vermijd alles met gluten en weer iemand anders zegt, ja alle volkoren producten mogen onbeperkt. Van dat laatste gaan we dan voorlopig maar even uit, dat is het makkelijkste. Al zullen we ook gaan proberen om als lunch alleen salade of omelet (oid) te nuttigen, zodat we ook die volkoren deegproducten even laten staan, kan vast geen kwaad. Avond eten moeten zo ook nog wel lukken, niet te vaak aardappelen (max. 3 keer per week, volgens onze elektroaccupuncturiste), maar dat deden we toch al niet te vaak (saaaai). Rijst vervangen door zilvervliesrijst (ook prima!) of wilde rijst (nog nooit geprobeerd, dus ik ben benieuwd!). Pasta vervangen door volkoren pasta (top, deed ik altijd al, hebben ze bij de Lidl = cheap) of door spelt pasta (shit, dat is duur, dan maar even niet). Dan hebben we ook nog producten als boekweit (schijnt ook prima te kunnen) en quinoa (al heb ik daar om andere redenen mijn twijfels bij), dus eigenlijk kun je daarmee best vooruit. Alle groenten zijn goed, alleen niet te vaak bietjes en wortelen eten en af en toe wat kip, rund of lam is prima, vis is altijd goed en vego is natuurlijk ook fijn! Hoewel, vegetarisch is ook nog niet zo makkelijk, want koemelk is verboden. Geitenkaas e.d. kan dan weer wel en bij uitzondering mag je biogarde nemen (als ik het goed begrijp). Ook lees je op sommige plekken dan soja producten uit den boze zijn, terwijl op andere plekken te vinden is dat je deze prima kunt nemen, ehh??

Nou, blablabla, lunch en avondeten gaat lukken. Alleen het ontbijt en de tussendoortjes... Ik heb liever geen brood als ontbijt, maar havermout met amandelmelk en verder niks is ook een beetje saai. Hier gaan we dus even wat op verzinnen de komende tijd. Crackers met wat kaas of pesto, prima tussendoor, of een grapefruit of zure appel, ja, niks mis mee (al lees ik op sommige plekken dat je de eerste maand van het dieet beter helemaal geen fruit kunt eten?). Het moet alleen wel spannender kunnen, toch?? Gaan we ook aan werken!

Al met al hopen we zelf dus spannende ontbijtjes en tussendoortje te ontdekken en zullen we de inspiratie voor lunch en diner die we zelf ook al een beetje hebben gaan delen. We doen dit een beetje voor onszelf, het is natuurlijk altijd handig om dit zelf terug te kunnen lezen, maar ook een beetje voor iedereen die er iets aan kan hebben. Reacties en ideeën zijn altijd meer dan welkom, alleen maar leuk!

26 februari 2015

We zijn weer bij onze elektro-accupuncturiste geweest! Wat bleek? We hebben het super goed gedaan! Allebei zijn we Candida vrij. Wel moet er, vooral bij Dian, weer opgebouwd worden. De darmen zijn nog niet helemaal op orde, dus we moeten nog steeds voorzichtig zijn. Daarnaast, dit hadden we al wel verwacht, hoeven we ons dieet niet meer te volgen. Wat? Niet? Nou eigenlijk wel, maar we noemen het anders. Het moet meer een 'way of life' worden en minder een dieet. Een dieet is tijdelijk. Een 'way of life' als het goed is niet, dus ons eetpatroon zal nagenoeg blijven zoals het de afgelopen 8 weken was. Hier en daar mogen we nu natuurlijk wel een beetje zondigen. Af en toe krentjes door de havermout mag nu wel! Of een glaasje wijn als je een gezellig feestje hebt... Alleen het is natuurlijk niet slim om op één dag dubbel en dwars te gaan zondigen door twee stukken slagroom taart naar binnen te werken, een grote pizza en een bak chocolade ijs. Ik noem maar wat. Maar hé, dat is voor niemand erg gezond. We gaan gewoon door met goed voor onszelf zorgen, zijn we best goed in.

Er zijn wel wat dingen uit de voedingsintolerantie test gekomen. Intolerantie is alleen niet het goede woord denk ik. Het is meer dat we extra gevoelig zijn voor sommige dingen, waardoor we het beter kunnen mijden. Voor Dian is het belangrijkste nu tarwe of misschien zelfs wel gluten. Dat wordt uitproberen en zal zeker in het begin lastig zijn. Voor Janne is het lactose en nog wat dingetjes, allemaal wat makkelijker te vermijden dan de tarwe voor Dian. Het zal echt even wennen zijn, maar dit gaat allemaal lukken!

We blijven de blog dus ook gewoon bijhouden met onze recepten. Sommige recepten zullen misschien een stukje gedroogd fruit of een banaantje bevatten, maar als dat zo is zullen we het er duidelijk bij zetten. Hopelijk gaan steeds meer mensen onze blog lezen en hebben ze er ook echt iets aan. Dat maakt het allemaal nog net iets leuker om te bloggen. Als het niet zo is, ook geen man overboord. Dan kunnen we zelf altijd en overal onze eigen recepten terug zoeken. Super handig toch!?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten