zondag 22 februari 2015

Zoet zuurdesem brood

Weer eens een leuk zuurdesem receptje! Ik werd vrolijk van dit (hele) platte broodje! Mijn versie is geïnspireerd op dit recept van 'De Bakparade', maar het toch eigenlijk ook wel heel anders... Ik zou het keertje proberen, het is de moeite waard! Oh en als iemand een beetje zuurdesem wilt, dan kan dat, gewoon eventjes laten weten en dan kunnen we vast iets regelen.

Ingrediënten
- 160 gram speltmeel (tarwe kan ook!)
- 100 gram zuurdesem (tarwe- of spelt, 100% hydratatie)
- 80 gram water
- Snufje zout
- 1 tl of 6 druppels stevia (ongeveer, hangt af van je stevia en hoe zoet je het wilt hebben)
- 0,5 tl kaneel
- 2 handjes diepvriesfruit naar keuze
- Wat geraspte kokos (hoeft niet per se)

Hoe?
Meng het zuurdesen, het meel en het water met wat zout en kneed het een paar minuutjes goed door. Laat het dan 2 tot 4 uur rijzen in een ingevette, met plastic of een theedoek afgedekte kom.
Als het deeg enigszins gerezen is verwarm je de oven voor op 200 graden en rol of druk je het deeg voorzichtig uit op een bebloemd werkblad, tot een ronde plak. Niet al te veel duwen en trekken, dan wordt je brood wel heeel erg plat. Het deeg moet ongeveer een halve cm dik worden. Verwarm nu je diepvriesfruit een minuutje of 2-3 in de magnetron tot het een papje/sausje wordt. Doe er wat stevia door (naar smaak, als je wilt). Besmeer de bovenkant van het deeg met het fruitsausje. Het kan zijn dat je wat saus overhoudt, dat is niet erg! Bestrooi nu de bovenkant met de kaneel (leuk om het met een theezeefje te doen, dan wordt het mooi gelijkmatig) en strooi er dan nog wat kokosrasp overheen (als je dat hebt).
Bak het 10 minuten in de oven, dek het af met aluminiumfolie en bak nogmaals 10 minuten. Klaar is kees!


Tips
Heeel lekker met een beetje lemoncurd en kokosslagroom als tussendoortje, zoals op het plaatje! Ook prima om de eten als ontbijt of lunch.

Als je wat fruitsaus over hebt, kun je dit nog bij het zoet zuurdesem brood eten, of je kunt het ergens anders voor gebruiken! Ook lekker bij een pannenkoek of door de (geiten)yoghurt/biogarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten