zondag 11 januari 2015

'Gewone' volkoren (spelt) crackers

De zuurdesem crackers uit het vorige blogbericht zijn errruuuuggg lekker. Maar als je nou echt geen zuurdesem hebt en ook geen zin hebt om er aan te komen of iets dergelijks, dan snap ik dat wel. In dat geval heb ik een alternatief voor je! Alles wat je nodig hebt is volkoren tarwe- of speltmeel, water en een beetje zout. En eventueel wat pitjes of kruiden voor erop, maar dat hoeft niet eens per se.

'Mijn' crackers zijn geïnspireerd op deze twee receptes. Dit recept van Heel Holland Bakt en dit recept van Gevond leven van Jacoline.

Nu mijn recept!

Ingrediënten
- 150 gram tarwe- of speltmeel
- 100 gram water
- Snuf zout
- Eventueel een scheutje (olijf)olie
- Wat extra meel om te bestuiven
- Deegroller
- Oven

Hoe?
Meng het meel, water, zout en eventueel een scheut (olijf)olie in een kom en kneed het tot een mooi deeg. Als het wat te nat is kun je wat extra meel toevoegen, als het te droog is mag je wat extra water toevoegen. Laat het deeg even een minuutje of 5 tot 10 rusten. Als je haast hebt hoeft dit niet per se.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hete lucht). Bestrooi je werkplank met bloem en kneed je deegbal voorzichtig door. Je kunt hem ook in tweeën delen om het uitrollen wat makkelijker te maken. Maar een mooie bal van (de helft van) je deeg en leg het op je werkblad. Bestrooi met wat meel en bebloem ook je deegroller. Rol het deeg nu uit tot een grote liefst rechthoekige plak. Het is handig om de plak tijdens het rollen af en toe voorzichtig om te draaien, zodat je beide kanten een beetje extra kan bebloemen, zo plakt het deeg niet aan je werkblad vast. Rol het deeg uit tot het ongeveer 2-3 mm dik (of eigenlijk dun) is. Breng je deeg over op een stuk bakpapier. Snijd met een pizzasnijder of een gewoon mes de crackers in de gewenste grootte. Het deeg kan gewoon tegen elkaar aan blijven liggen als het maar wel goed is losgesneden. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak de crackers in ongeveer 10 minuten mooi bruin in de voorverwarmde oven.

Tips
Voor variatie tips op deze crackers kun je kijken in het recept voor de zuurdesem crackers. Je vindt dat recept hier. Eigenlijk zijn alle zaden en kruiden wel geschikt om de crackers mee te versieren en met geraspte kaas is het ook erg lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten