dinsdag 13 januari 2015

Linzensoep

Vanavond heb ik weer lekker gegeten! Deze keer heb ik linzensoep gemaakt, samen met een vriendinnetje. Inmiddels begint dit al een vertrouwd receptje te worden, het is echt een hele lekkere soep.

Recept
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 175-200 g rode linzen
- ~1 liter kokend water
- 2 bouillonblokjes (voor 1 liter water dus)
- 4 tl paprikapoeder
- 4 tl komijnpoeder
- 1 el tomatenpuree (uit zo'n klein blikje)
- 2 el olie + wat extra
- Peper en zout
- Staafmixer of blender

Hoe?
Snipper de uit en snijd de knoflook fijn. Fruit dit in een soeppan in wat olie tot het glazig wordt. Was de linzen in een zeef. Voeg het water toe aan de ui en knoflook. Doe de linzen, bouillonblokjes en het paprikapoeder er ook bij. Laat dit ongeveer een half uur tot drie kwartier pruttelen met de deksel op de pan. Af en toe eventjes roeren.
Als de linzen goed gaar zijn doe je het komijnpoeder in een steelpannetje op hoog vuur en zodra je de komijn goed begint te ruiken doe je er 2 eetlepels olie bij. Als die heet is doe je er een eetlepel tomatenpuree bij. Dit pruttelt en sist, je moet het goed blijven roeren! Na ongeveer een minuutje doe je het bij de soep.
Even met de staafmixer erdoor of even in de blender, even proeven of er nog wat peper en/of zout bij moet en je hebt een heerlijk romige soep met heel veel smaak!

Tips
Het is ook lekker om een paar worteltjes mee te koken in de soep.

Je kunt in plaats van het tomatenmengseltje dat je op het einde maakt, ook aan het begin wat currypasta meebakken met de ui en knoflook. Kijk dan wel even of je ook nog paprikapoeder en komijnpoeder wilt gebruiken, waarschijnlijk is dat dan niet meer nodig.

Lekker met wat crackers met hüttenkäse, peper, zout en komkommer!

1 opmerking: