vrijdag 9 januari 2015

Quinoa risotto met pompoen, spinazie en (geiten)feta

Nog een lekker receptje...

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 teentjes knoflook
- 1 grote of 2 kleine uien
- 1 middelgrote (fles)pompoen
- 4 flinke handen verse spinazie
- ~300 g quinoa
- ~1 liter kokend water
- 1 of 2 bouillon blokjes (liefst zonder suiker en gist)
- 1 blokje (geiten)feta
- 1-2 handjes pompoenpitjes (niet per se nodig, wel lekker)
- Peper enz out
- Andere kruiden naar smaak
- Olie (welke maakt niet uit)

Hoe?
Snijd de knoflook en ui fijn. Snijd en schil de pompoen en haal het binnenste eruit. Snijd de pompoen in kleine blokjes (komt niet zo nauw, maar ongeveer één bij één centimeter denk ik).
Verhit een scheut olie in een wok- of braadpan en fruit hierin de ui en voeg na een minuutje de knoflook toe. Voeg dan de pompoenblokjes toe en bak dit een paar minuutjes. Hoe zachter je de pompoen wilt hebben, hoe langer je dit mengsel aanbakt (ik zou het niet langer dan een minuutje of twee meebakken). Voeg dan de quinoa toe en schep door het pompoenmengsel, voeg kokend water toe, tot het mengsel onder water staat en verkruimel een bouillonblokje boven het mengsel. Blijf continue roeren. Na 5 minuutjes voeg je de spinazie toe, schep het hand voor hand door het mengsel, het zal snel slinken en dan past het prima in je pan! Na weer 5 tot 10 minuten mag de pan van het vuur. Of de quinoa gaar is kun je gewoon even proeven. Het mengsel moet niet te nat en niet te papperig zijn. Tijdens het koken kan het zijn dat je nog wat extra kokend water moet toevoegen. Als het nodig is (proeven!!) kun je nog wat extra bouillon toevoegen en/of wat peper en zout en/of andere kruiden. Als je risotto klaar is verbrokkel je de feta boven de pan en schep je het door. Als je de risotto op de borden heb geschept garneer je het met wat pompoenpitjes.

Geniet ervan!

Tips
Geen quinoa in huis of bezwaar tegen quinoa? Neem zilvervliesrijst! Het wordt niet zo smeurig als met risotto rijst, maar het zou ook heel lekker moeten zijn.

Ik maak risotto altijd op deze manier (met kokend water en losse bouillonblokjes), je kunt ook eerst ongeveer een liter bouillon in een andere pan maken en dan daarvan steeds een scheut bij je risotto doen (maar ik vind dat veel meer gedoe, dus ik ga voor optie 1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten