zaterdag 10 januari 2015

Volkoren zuurdesem crackers

Je staat er niet bij stil als je gewoon gist mag eten, maar dat zit dus in meer dan je denkt! Het zit natuurlijk in brood, dat weten de meeste mensen wel. Maar in heel veel crackers zit het ook. Ik heb in de supermarkt inmiddels drie pakjes crackers gevonden zonder gist, maar de rest (en dat is nogal wat) bevatten allemaal gist helaas.

Deze crackers van de AH bevatten geen gist en suiker! Ook Wasa Lichtgewicht crackers bevatten het niet.
Nou goed, je kunt ze dus wel kopen, maar... Zelf maken kan ook! Vandaag hebben we zuurdesem crackers gemaakt, geïnspireerd op dit recept van 'De Bakparade'. In dit recept gebruik je dus zuurdesem. Als je dat niet hebt kun je het zelf maken (ik zal hier binnenkort een blogje over schrijven). Dit kost wel wat tijd, dus je mag ook een beetje zuurdesem van mij hebben als je wilt! Ik kan het zelfs via de post opsturen, dus laat een reactie achter als je daar in geïnteresseerd bent.

Nou, zuurdesem crackers dus! We hadden verschillende varianten dus ik begin met het basisrecept.

Basisrecept

Ingrediënten (voor ongeveer 20 crackers, maar ligt eraan hoe groot je ze maakt)
- 175 g zuurdesem starter van volkoren tarwemeel (100% hydratatie)
- 100 g volkoren tarwemeel
- Wat extra meel om te bestuiven
- 2 el pesto (bijvoorbeeld pesto van dit recept, let op dat in pesto uit de supermarkt vaak cashewnoten of suiker zitten, dus die kun je niet altijd gebruiken)
- 1 el (olijf)olie
- Snuf zout
- Deegroller
- Oven

Hoe?
Meng alle ingrediënten door elkaar, dit kan met een lepel, een vork, een spatel, deeghaken of wat je wilt. Als alles ongeveer gemend is dan kneed je het deeg een paar minuutjes goed door met je handen. Als je het idee hebt dat het deeg iets te nat is kun je wat extra meel toevoegen, als het te droog is kun je eventueel een klein scheutje lauw water toevoegen tijdens het kneden. Strooi wat bloem in een kom en leg daar je deegbal in.
Laat nu het deeg 2 tot 4 uur rusten op een warme plek met een doek of wat folie over de kom.
Heb even geduld, nu komt het leuke deel!
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (hete lucht). Bestrooi je werkplank met bloem en kneed je deegbal voorzichtig door. Je kunt hem ook in tweeën delen om het uitrollen wat makkelijker te maken. Maar een mooie bal van (de helft van) je deeg en leg het op je werkblad. Bestrooi met wat bloem en bebloem ook je deegroller. Rol het deeg nu uit tot een grote liefst rechthoekige plak. Het is handig om de plak tijdens het rollen af en toe voorzichtig om te draaien, zodat je beide kanten een beetje extra kan bebloemen, zo plakt het deeg niet aan je werkblad vast. Rol het deeg uit tot het ongeveer 2-3 mm dik (of eigenlijk dun) is. Breng je deeg over op een stuk bakpapier. Snijd met een pizzasnijder of een gewoon mes de crackers in de gewenste grootte. Het deeg kan gewoon tegen elkaar aan blijven liggen als het maar wel goed is losgesneden. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak de crackers in ongeveer 10 minuten mooi bruin in de voorverwarmde oven.

De helft van het gerezen deeg
Crackers volgens het basisrecept zijn natuurlijk eigenlijk een beetje saai... Dus hier wat variatie tips!

          Variatie 1
          Extra ingrediënten
          - Zonnebloempitjes
          - Rozemarijn
          - Sesamzaadjes, wit en zwart (of maanzaad)
          - Grof gemalen zout
          - Water

Hoe?
Als je de deegplak op het bakpapier hebt gelegd dan besprenkel je deze met water. Het is handig om dit met een plantenspuit te doen, als je die niet hebt, dan kan het ook met een kwastje of je handen, maar zorg dat je niet te veel water op de deegplak doet. Strooi nu de zonnebloempitjes, sesamzaadjes, rozemarijn en zout over de deegplak. Rol met je deegroller voorzichtig nog een keer extra over de deegplak, zodat je alles wat steviger in het deeg drukt, anders blijft het niet goed plakken. Vervolg nu het basisrecept (in stukken snijden, inprikken, bakken in de oven).

Crackers voor het bakken (uit elkaar gelegd, maar dat hoeft dus niet)
          Variatie 2
          - Geraspte geitenkaas
          - Sesamzaadjes, wit en zwart (of maanzaad)
          - Water

Hoe?
Als je de deegplak op het bakpapier hebt gelegd dan besprenkel je deze met water. Het is handig om dit met een plantenspuit te doen, als je die niet hebt, dan kan het ook met een kwastje of je handen, maar zorg dat je niet te veel water op de deegplak doet. Strooi nu de geitenkaas en sesamzaadjes over de deegplak. Leg een stuk bakpapier over de deegplak en rol met je deegroller voorzichtig nog een keer extra over de deegplak, zodat je alles wat steviger in het deeg drukt, anders blijft het niet goed plakken. Vervolg nu het basisrecept (in stukken snijden, inprikken, bakken in de oven).

De geitenkaas variant tijdens het bakken in de oven
          Variatie 3
          - Italiaanse of provencaalse kruiden
          - Ras el Hannout (dat is een mix van bepaalde kruiden, je kunt dit ook weglaten)
          - Grof gemalen zout

Hoe?
Als je de deegplak op het bakpapier hebt gelegd dan besprenkel je deze met water. Het is handig om dit met een plantenspuit te doen, als je die niet hebt, dan kan het ook met een kwastje of je handen, maar zorg dat je niet te veel water op de deegplak doet. Strooi nu de kruiden en zout over de deegplak. Leg een stuk bakpapier over de deegplak en rol met je deegroller voorzichtig nog een keer extra over de deegplak, zodat je alles wat steviger in het deeg drukt, anders blijft het niet goed plakken. Vervolg nu het basisrecept (in stukken snijden, inprikken, bakken in de oven).

Crackers met kruiden, voor het bakken
Tips
De drie variaties zijn al tips natuurlijk, maar je kunt ook je eigen variaties bedenken of deze variaties combineren. Heb je iets leuks bedacht? Laat het weten in de reacties! :-)

In het recept wordt tarwemeel gebruikt, maar je kunt ook speltmeel gebruiken, smaakt ook! Je zuurdesem hoeft dan niet per se op basis van speltmeel te zijn, maar dat kan natuurlijk wel.

2 opmerkingen:

  1. Blijven in een goed afgesloten bak heerlijk knapperig. Ook na dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gemaakt, echt heerlijk, met klein beetje geraspte kaas, pompoenpitten, zonnebloempitten, havermout.

    BeantwoordenVerwijderen