zaterdag 24 januari 2015

Zuurdesem pannenkoeken

Hmmmm pannenkoeken, altijd lekker! Ik houd van fluffy pannenkoeken. Eigenlijk moet je het dan geen pannenkoeken, maar pancakes noemen. Nou ben ik zoals bekend ook fan geworden van zuurdesem. Wat blijkt? Pancakes met zuurdesem is de perfecte combi!

Pancakes + zuurdesem = smullen <3

Dit recept is weer gebaseerd op een recept van Levine. Hier vind je haar recept!

Recept

Ingredi├źnten (voor ongeveer 10 flinke pannenkoeken):
- 240 gram volkoren tarwemeel zuurdesem (inactief, 100% hydratatie)
- 270 gram volkoren tarwemeel
- 500 gram soja- of amandelmelk
- 12 druppels stevia
- 3 eieren
- 50 gram zonnebloem olie + extra om in te bakken
- 1 tl natriumbicarbonaat (=baking soda/zuiveringszout)
- Snuf zout
- Misschien nog wat extra soja- of amandelmelk

Hoe?
Maak ongeveer 8 uur voor je wilt gaat bakken het 'voordeeg'. Meng hiervoor het zuurdesem, de tarwemeel, de melk en de stevia in een kom en laat dit afgedekt staan tot je het gaat gebruiken.
Als het voordeeg lang genoeg gestaan heeft voeg je hieraan alle eieren, olie, natriumbicarbonaat en zout toe en meng je het goed met een garde. Afhankelijk van hoe 'fluffy' je je pancakes wilt hebben kun je nog extra melk aan het mengsel toevoegen. Verhit wat olie in een koekenpan en bak je pannenkoeken! Als je heel dik deeg hebt kun je het met een spatel uitsmeren in de pan of je kunt kleine pancakes bakken. Als het wat dunner is is het makkelijker om wat grotere pannenkoeken te bakken waarschijnlijk.

Tips
Lekker met meegebakken (zure) appel, bosbessen of framboosjes en een beetje dikke schapenyoghurt!

Ook heel lekker met gesmolten (schapen)feta. Als je dit wilt kun je als de pannenkoek klaar is op de helft feta doen en dan de pannenkoek dichtklappen en nog heel even verder bakken, zodat de feta heerlijk smelt.

Als je geen zuurdesem hebt en je wilt fluffy pannenkoeken/pancakes dan kun je ook de eieren splitsen, het eiwit stijfkloppen en door je deegmengsel spatelen ofcourse!


Ps. Noooo geen foto, helemaal vergeten helaas!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten