zaterdag 17 januari 2015

Wafels met bosvruchtensaus en sojaroom

Dit receptje voor wafels is een echte aanrader! Het is écht heel lekker! Een goed alternatief voor een gebakje, zeker met de bosvruchten en de room. Je hebt er wel (mijn grote vriend) zuurdesem voor nodig en natuurlijk een wafelijzer! Ook moet je avond voor je de wafels wilt bakken al je beslag maken, maar dat is goed te doen. Het recept is geïnspireerd op dit recept van 'Uit de keuken van Levine'.

Recept

Ingrediënten (voor ruim tien grote wafels)
- 240 gram zuurdesem (van volkoren tarwemeel, 100% hydratatie)
- 270 gram volkoren tarwemeel
- 450 gram karnemelk (dit proef je helemaal niet verder, maakt het beslag lekker luchtig)
- 15-20 stevia druppels of ~0,5 tl steviapoeder
- 2 eieren
- 50 gram zonnebloemolie (plus was extra)
- 1 tl natriumbicarbonaat (=baking soda/zuiveringszout)
- Snuf zout
Extra voor twee wafels
- 6 eetlepels bosvruchten uit de vriezer
- Half pakje sojaroom om op te kloppen
- 0,25 tot 0,5 tl steviapoeder (of druppels kan ook)

Hoe?
Roer de avond voor je wilt gaan bakken zuurdesem, tarwemeel, karnemelk en stevia goed door elkaar en laat het afgedekt met een theedoek of folie (of een douchemuts, tip van Levine) een nachtje staan.

De volgende dag zet je eerst het wafelijzer aan, zodat het goed warm is! Ons wafelijzer heb ik de hele tijd op de hoogste stand laten staan, maar waarschijnlijk zijn die instellingen afhankelijk van je wafelijzer!

Roer de eieren los in een kom met de olie en roer dit door het totale beslag met een garde. Voeg dan het natriumcarbonaat en het zout toe en meng dit ook weer goed door het beslag. Het beslag is vrij dik. Je kunt nu meteen gaan bakken!


Doe je wafelijzer niet te vol want het deel loopt nog best wel uit en het rijst ook nog in je wafelijzer! (Mijn eerste wafel wat eigenlijk te dik) Laat de wafel eventjes goed bakken tot hij mooi bruin is en bak zo door tot je beslag op is!

We hebben tussendoor even geproefd, maar de wafel moest toch nog iets langer ;-)
Extra voor twee wafels
Doe de sojaroom met de stevia in een hoge kom en klop het tot een stijve slagroom. Doe de bosvruchten in een schaaltje en verwarm dit ongeveer een minuutje in de magnetron. Roer het even goed door en zo krijg je een soort grof bosvruchtensausje.

Snijd je wafels in stukjes of niet, net wat je wilt natuurlijk. Verdeel de bosvruchtensaus erover en maak het af met een lekkere lepel soja slagroom (waarschijnlijk houd je nog wel wat over). Smullen maar!

Tips
Warm zijn de wafels natuurlijk het lekkerst, als je later weer een warme wafel wilt kun je hem even in de broodrooster doen, wordt de wafel ook nog een heerlijk krokant!

Ik het de wafels gemaakt met tarwemeel, maar met speltmeel kan het ook heel goed denk ik!

Zonder saus en room zijn de wafels ook al lekker, maar iets minder gebak-achtig natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten