zondag 11 januari 2015

Volkoren zuurdesem pitabroodjes

Gisteren was het bakdag, dus we hebben niet alleen zuurdesem crackers gemaakt, maar ook volkoren zuurdesem pitabroodjes. En lekker dat ze waren!

Het recept is geïnspireerd op dit recept van 'Red Zuurdesem'. Zoals het recept daar ook zegt, het is echt één van de makkelijkste dingen om te maken met zuurdesem en je hebt maar een klein beetje zuurdesem nodig. Je moet alleen een beetje plannen wanneer je de broodjes wil gaan bakken, want het deeg moet 24 uur rijzen. Hier moet ik wel bij zeggen dat je na 20 uur rijzen ook best al kan gaan bakken, als je een goed actieve desem hebt.

Dus het is weer tijd voor mijn versie.

Ingrediënten
- 40 gram volkoren tarwe zuurdesem starter (100% hydratatie)
- 400 gram volkoren tarwemeel
- 100 gram roggemeel (heb je dit niet in huis, dan kan je ook gewoon in totaal 500 gram volkoren tarwemeel pakken)
- 300 gram water
- 5-10 gram zout (als je de broodjes lekker vult hoef je op zich niet al te veel zout in het deeg te doen)

Hoe?
Mix ongeveer 24 uur voordat je de broodjes wilt gaan bakken alle ingrediënten door elkaar en kneed het voorzichtig een beetje door. Je hoeft niet heel lang te gaan kneden, als alles maar gewoon goed door elkaar gemengd is.
Vet een schone kom lichtjes in met olie en leg je deegbal er in. Draai de deegbal om en leg hem weer in de kom, zodat de deegbal rondom helemaal lichtjes is ingevet om uitdroging te voorkomen. Zet de kom afgedekt met een theedoek of wat plastic folie op een lekker warm plekje (ongeveer 20 graden Celsius) en laat het rijzen. Je kunt af en toe kijken hoe het rijzen gaat. Als je op een gegeven moment het idee hebt dat het deeg niet echt meer rijst, dan kun je het gaan verwerken!
Als dat zo is verwarm je de oven voor op 250 graden Celsius (of de warmste stand van je oven). Als je een baksteen hebt leg je die in de oven, als je die niet hebt dan zorg je dat je bakplaat voorverwarmd wordt in de oven.
Verdeel je deeg in 12 of 16 porties. Als je ze in 16 porties verdeeld dan is de portiegrootte mooi om twee broodjes per persoon te eten als avondeten. Als je ze in 12 porties verdeeld krijg je wat grotere broodjes. Kan natuurlijk ook prima, ligt er gewoon aan wat je voorkeur is.
Draai balletjes van de porties en druk ze plat op een vel bakpapier. Ze mogen best plat gedrukt worden, tot ongeveer een halve centimeter dikte. Doe het wel met beleid, want er moet nog wel wat lucht in het deeg blijven, anders rijzen ze niet in de oven en kun je ze niet opensnijden om later te vullen. Als de oven echt goed heet is leg je de broodjes op de baksteen of -plaat. Houd de broodjes goed in de gaten, zodra ze bruin beginnen te kleuren kun je ze uit de oven halen. Dit duurt maar een paar minuten. Kijk niet te vaak in de oven, want daardoor daalt de temperatuur en dat wil je niet! Geen lampje in je oven? Gebruik een zaklamp om toch naar binnen te kunnen kijken! Ik had 16 porties en heb ze in drie keer afgebakken (5-5-6), kijk hoe groot je oven is voor hoe vaak je moet bakken.
Vers zijn de broodjes natuurlijk het lekkerst, maar je kunt ze ook prima invriezen. Als je ze dan wilt eten laat je ze ontdooien en piep je ze even een paar minuutjes op in de oven (~180 graden Celsius). Of je doet ze even in een broodrooster, werkt ook prima. Of je maakt gewoon minder deeg, kan natuurlijk ook!

Tips
Liever speltmeel? Kan ook prima!

Ideeën nodig voor een lekkere vulling voor je pita broodjes? Daar zal ik nog wat receptjes voor plaatsen binnenkort! Wees creatief, je kunt er echt veel mee! Niet alleen voor het avondeten, ook voor de lunch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten